Πρώτα, ας αποφασίσουμε ποιος θα είναι ο πρωταγωνιστής της ιστορίας – ίσως μια γυναίκα από την Φάτσα, ένας μπακιρτζής από τα Κοτύωρα, ένας εφαπλωματοποιός από την Τραπεζούντα, ένας κατασκευαστής κτένας από την Κατερίνη, ή όποιος άλλος σας αρέσει. Ποιοι είναι αυτοί; Πώς μοιάζουν; Χρησιμοποίησε τη φαντασία σου για να διαμορφώσεις αυτόν τον χαρακτήρα και τον τρόπο με τον οποίο ενεργεί.
Πότε και πού διαδραματίζεται η ιστορία σου; Ποιο είναι το ιστορικό της περιβάλλον; Λαμβάνει χώρα στο παρελθόν; Στο σήμερα; Στο μέλλον; Είναι σε μια πόλη; Σε χωριό; Σε ένα φανταστικό μέρος;
Τι συμβαίνει στην ιστορία σου; Σκέψου την αρχή, τη μέση και το τέλος.
Σκέψου ότι έχεις επιλέξει μια σειρά αντικείμενα – ιστορίες που ξεχώρισες από τη Μουσειακή Συλλογή μας και φαντάσου ότι τις έχεις συγκεντρώσει σε ένα «κουτί». Θα μπορούσες να τα έχεις συγκεντρώσει σε ένα φάκελο στον υπολογιστή ή να τα έχεις εκτυπώσει.
Στη συνέχεια του παιχνιδιού, κάθε φορά θα χρησιμοποιείς κάτι από το υλικό αυτό που έχεις συγκεντρώσει στο «κουτί» σου για να σε βοηθήσει να σκεφτείς τα διάφορα μέρη της ιστορίας σου.
Καθώς επεξεργάζεσαι την ιστορία σου, πάρε τυχαία ένα αντικείμενο – ιστορία από το «κουτί». Πώς μπορείς να το ενσωματώσεις στην ιστορία;
(Π.χ. η τάπλα αποτελείται από κέντημα που χρειάζεται πολύ χρόνο για να γίνει στο χέρι. Θα μπορούσε κάποιος στην ιστορία σου να φορέσει ένα τέτοιο ιδιαίτερο καπέλο; Τι θα έλεγε στους άλλους ανθρώπους το να φοράει κάτι τέτοιο;)
Μπορείς να χρησιμοποιείς αντικείμενα από το «κουτί» μέχρι να αδειάσει.
Πιστεύεις πώς αυτά τα αντικείμενα βοήθησαν τον πρωταγωνιστή στις ενέργειές του;
Πώς τελειώνει η ιστορία σου;
Σχεδίασε την ενδυμασία του πρωταγωνιστή
Σκέψου τον πρωταγωνιστή της ιστορίας σου. Το φύλο, τις ασχολίες, το χαρακτήρα του. Τι είδους ρούχα φαντάζεσαι να φοράει; Τι χρώματα;
Υπήρχε κάποιο αντικείμενο ή εργαλείο από το «κουτί» που σχετιζόταν με τη δράση του;
Ζωγράφισε μια εικόνα του φανταστικού αυτού χαρακτήρα.
Σχεδίασε το σκηνικό της ιστορίας
Πού διαδραματίζεται η ιστορία σου;
Βρες ένα κουτί μικρό ή μεγάλο (π.χ. ένα κουτί παπουτσιών). Γύρισε το κουτί στο πλάι και αφαίρεσε το μπροστινό μέρος για να φτιάξεις μια μίνι θεατρική σκηνή.
Χρησιμοποίησε χαρτί, στυλό, κομμάτια από περιοδικά και εφημερίδες για να φτιάξεις το σκηνικό σου.
Μπορείς, εάν θέλεις, να επιλέξεις το φόντο από μια από τις φωτογραφίες (εκτυπωμένη) της Συλλογής της Ένωσης Ποντίων Πιερίας που σου προτείνουμε παρακάτω. Τις επιλέξαμε επειδή πιστεύουμε ότι, από όλες τις φωτογραφίες της Συλλογής, οι συγκεκριμένες αποτυπώνουν ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον χώρο με προοπτική, που επιτρέπει, επιπλέον, στους ηθοποιούς να μπαίνουν στη σκηνή από τα πλάγια.